Via Tarayıcı - 1MB 'lık Mucize

Yine bir mobil tarayıcı ile karşınızdayız. Aslında Via Tarayıcı yaklaşık 650 kb boyutunda. Bu boyuta rağmen bir eksiği de yok fazlası var. Gelin inceleyelim.

Hatırlarsınız, daha önce size Brave Tarayıcıyı şurada tanıtmıştım. Aslında bir Chrome klonu olan Brave ile web sayfalarını daha hızlı açabiliyor, sinir bozucu reklamları engelleyerek asabiyet ve bataryadan da epey tasarruf ediyorduk.

Şimdi ise karşımızda Via var. Bu hafif tarayıcı Google Play Store' da şu adresten indirilebiliyor. Üzgünüm ama ne yazık ki iOS sürümü bulunmuyor.

Via Browser Küçük Ama Güçlü


Via Tarayıcı çok ama çok sade bir arayüzle karşımıza çıkıyor. Ama bu sizi aldatmasın, tarayıcı çubuğundan menülere, ana sayfadan hareket komutlarına kadar Chrome 'da bile rastlayamayacağınız birçok özelliğe sahip. Bana göre en beğendiğim özelliği tarayıcı üst çubuğunun geniş özelleştirme yeteneği. Reklam engellemeyi hiç saymıyorum.

Via Tarayıcı Ana Ekranı

Via Browser Ana Ekran


Basit ve sade tasarımda olan bir başlangıç ekranı var. Ekrandaki loguyu değiştirebilir yada istediğiniz bir sayfayı (örneğin google.com.tr) ayarlar bölümünden başlangıç ekranı olarak atayabilirsiniz.

Via Hızlı Ayarlar Menüsü

Via Browser Hızlı Ayarlar

Başlangıç ekranındaki hızlı ayarlar menüsü ise MIUI browsera benziyor. Tüm gerekli ayarları barındırıyor. Araçlar menüsünde gece modu, sayfa çevirisi, kaynak görüntüleme, sayfayı kaydetme, tam ekran gibi özellikler var. Tarayıcı gizli modu destekliyor. İstenirse masaüstü görünüme geçişte sağlıyor.


Via Genel Ayarlar Ekranı

Via Browser Diğer Özellikler

Genel ayarlar bölümünde reklam engelleme açılabiliyor. Bu bölümde ayrıca başlık çubuğu ve alt menünün hangi konumda görüntüleneceği, dokunma ve kaydırma işlevleri tanımlayabilirsiniz. Via Tarayıcının eklenti desteği de mevcut. Şu an için İndirme yöneticisi ve QR Kod tarayıcısı bulunuyor.

Lafın kısası küçücük bir boyutta bu kadar işleve sahip bir tarayıcı tek kelime ile olağanüstü. Altyapıda Android WebView kullanıyor olabilir. Ama sonuç değişmiyor. Brave 'in yerine kullanabileceğim bir tarayıcı varsa o da budur. Reklam engelleme sayesinde hızlı tarama yapması ve sistem kaynaklarını az kullanması telefon batarya ömrüne olumlu katkı yapacaktır.

Deneyin memnun kalacaksınız.



Yorumlar

  1. Ben de Via Tarayıcısını görmüştüm. An itibari ile 838 KB olarak biliyorum. Gerçekten hafif ve hızlı bir tarayıcı. Ayrıca açık kaynak kodlu, proje sayfası GitHub'da bulunuyor, bu açıdan da güvenilir. Brave olmasa kesinlikle varsayılan tarayıcım olurdu:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler

Eski Bluetooth Kulaklıkları Çöpe mi Atıyoruz?

Elveda SuperSu Merhaba Magisk